Prepararea bucatelor din pește

     Peştele a fost dintotdeauna extrem de apreciat. Medicii nutriţionişti susţin că peştele ar trebui să constituie un component major al hranei zilnice, fie că persoana dorește să slăbească, fie că caută alternative sănătoase la alte tipuri de carne, fie că vrea să adopte o alimentație echilibrată din punct de vedere nutrițional. Consumul de peşte are un rol benefic asupra sănătății omului prin ajutorul pe care îl dă aceasta organismului în fortificarea lui, în minimalizarea apariției maladiilor cardiovasculare, prin scăderea nivelului total de colesterol, prin faptul că moderează răspunsul inflamator și îmbunătățește metabolismul carbohidraților. Bucatele de peşte, pregătite corespunzător, furnizează proteine de calitate superioară şi acizi grași nesaturați de tip Omega 3. Majoritatea peştilor au şi un conținut ridicat de vitamina B12, vitala pentru un sistem nervos sănătos şi de iod, necesar bunei funcționări a glandei tiroide.

     Prelucrarea primară a peștelui include o serie de operații, cum ar fi desolzarea, eviscerarea, tranșarea, porționarea, scoaterea cărnii de pe os, baterea cu ciocanul, împănarea, tocarea. Este extrem de important ca toate aceste operații să fie executate respectând normele sanitaro-igienice la locul de muncă.

 Scopul modulului: Formarea competenţelor profesionale generale și specifice de preparare a bucatelor din peşte, respectând procesul tehnologic şi cerinţele sanitaro-igienice.